Collegetour Rentree woningcorporatie

Woningcorporatie Rentree werkt aan een nieuw ondernemingsplan. Daarbij richt het de blik nadrukkelijk naar buiten. Het organiseerde een Collegetour; thematische discussiebijeenkomsten waarbij medewerkers steeds een introducee mochten meenemen. Op 19 maart mochten wij als spreker optreden tijdens een bijeenkomst over de betrokkenheid van burgers bij hun buurt. Het publiek bestond uit professionals en huurders van Rentree.

Nieuwsgierige gast
Het ging over taal en houding. Ga niet een wijk in om ‘de betrokkenheid bij de buurt te vergroten’ of ‘de leefbaarheid te verbeteren’. Wees een nieuwsgierige gast en stel vragen die bij die houding passen. Vermijd vragen als: ‘wat moet er beter in uw buurt?’ of ‘met welke problemen gaan we het eerst aan de slag?’ Als professional woon en leef je niet in een buurt, je bent er hooguit een aantal uren per week, vanuit een professionele opdracht. Bewoners, die er soms al decennialang wonen, ‘maken’ de buurt en zijn de facto betrokken bij de buurt. Ze leven er, zijn er iedere dag en zijn de buurt. Ze komen op plekken, ontmoeten daar mensen, bouwen aan de cultuur, maken onderdeel uit van verhalen die er gedeeld worden en kennen de mores.  Als professional spreek je veel mensen voor het eerst. Stel ze nieuwsgierige vragen: waar kom je graag, waar spelen je kinderen? Wat zijn bijzondere plekken en waarom? Wat moet iedereen van jouw buurt weten? Kom in een echt gesprek!

Professionele competenties
Het werken aan het versterken van gemeenschappen is een ambacht. Community builders zijn er bedreven in, net als sommige opbouwwerkers. Je bent in een buurt, niet om heel hard aan een vooraf afgesproken opdracht te werken of zo snel mogelijk richting een SMART-geformuleerd doel te komen, maar om er ’te zijn’. Om gesprekken aan te gaan, relaties op te bouwen en haakjes te vinden om alles wat er in een buurt al aanwezig is aan talenten, passies en energie, met elkaar te kunnen verbinden. Dan versterk je de gemeenschap en haak je mensen weer aan bij hun omgeving. Kwetsbare buurten bestaan niet, wel kwetsbare gemeenschappen waar onvoldoende verbinding is. Vanuit Rentree kwam een ogenschijnlijk logische vraag. ‘Onze woonmakelaars zijn al in de wijk en werken dichtbij de mensen. Kunnen zij dit dan niet gaan oppakken?’ Wellicht wel. Het draait om drive en vakmanschap. Wil je het? En kun je het of wil je het leren? En niet onbelangrijk: krijg je de ruimte van jouw organisatie, in dit geval Rentree, om op deze manier te werken? Zonder duidelijk doel voor ogen, maar mèt betekenis!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.