Wat er is gebeurd en veranderd in de Doetinchemse wijk Overstegen

Zaai- en Oogst-magazine ABCD in Overstegen komt eraan

Bewoners en beroepskrachten vonden medio 2021 dat er iets ‘anders’ en ‘extra’s’ nodig was in de Doetinchemse wijk Overstegen. Aanleiding was de overlastproblematiek in de wijk. ‘Iets anders’ werd werken vanuit Asset Based Community Development, wereldwijd de meest uitgewerkte vorm van community building. Uniek is dat deze keuze door beroepskrachten van Buha, Buurtplein, Politie, Sité en de gemeente (samenwerkend in het wijknetwerk) samen is gemaakt. Het wekte de interesse van organisaties uit het hele land; er ontstond een ‘aanzwellend koor’ voor de ABCD-aanpak in Overstegen!

Stevige meewind voor de aanpak
Het ‘extra’s’ werd de inzet van wijkverbinder Nicole van Vonno. Zij heeft kunnen aansluiten bij de initiatieven, energie en verlangens van de bewoners en ruimte gemaakt voor ontmoeting. Dit deed ze in nauwe samenwerking met de beroepskrachten in de wijk. Daarnaast koos de gemeente Doetinchem ervoor ons alles wat er gebeurde en veranderde permanent, van dichtbij, te laten monitoren, vastleggen en delen. Dat gebeurde in magazines, artikelen, podcasts en op de website www.abcdoverstegen.nl; boordevol veranderverhalen uit de buurt. Een laatste keuze vooraf was om periodiek met elkaar reflecteren op de aanpak in drie volggroepen (bestuurders, management en beroepskrachten). Deze facilitering heeft positief bijgedragen aan de aanpak.

ABCD is voortdurend zaaien en oogsten
Het Zaai- en Oogstmagazine is ook iets ‘anders’ en ‘extra’s’. Geen eindrapportage of een evaluatie, maar een tussenstand. Geen markering als afronding van een lineair proces. Waarbij je ergens iets in stopt, waarna er, volgens een vooraf opgesteld plan, iets uitkomt. Idealiter een verbeterde score op vooraf vastgestelde indicatoren, want dan heeft de gepleegde inzet gewerkt. Dan draai je een project, vaak om iets wat niet deugt te verbeteren. Dat is wat anders dan werken aan community building vanuit de ABCD-werkprincipes. Niet voor niets past bij het draaien van projecten ook de term ‘projectencarrousel’. Omdat effecten niet duurzaam zijn als de gemeenschap zelf niet aan het roer van een verandering staat. Dan is een aanpak niet geworteld en zijn er steeds nieuwe projecten of interventies nodig om iets te verhelpen of verbeteren. Bij community building is de inzet op de basis, het samenleven. Niet op wat er aan individuele mensen mankeert, maar op wat er allemaal in een buurt aanwezig is en wat er tussen buurtbewoners kan ontstaan.

Wat er is gebeurd en veranderd in Overstegen
Het Zaai- en Oogstmagazine vertelt in 40 pagina’s wat er in de wijk is gebeurd en veranderd. In verhalen en gedeelde observaties van bewoners en beroepskrachten, in veelzeggende beelden, in beschouwende artikelen en in cijfers (waarbij we moesten roeien met de riemen die voorhanden waren). De resultaten in vogelvlucht:

  • Bewoners en beroepskrachten vertellen expliciet dat ze verder willen met de ABCD-aanpak.
  • De sfeer in de wijk is verbeterd, jong en oud hebben weer contact en tal van initiatieven en activiteiten groeien en bloeien.
  • Een analyse van politiedata laat zien dat de overlast in de wijk (niet waar de ABCD-werkprincipes zich op richten, wél de aanleiding voor de aanpak) spectaculair is afgenomen.
  • Het onderzoeksinstrument ‘Straatbarometer’ heeft op een plek in de wijk laten zien dat er rondom gemeenschapskracht en veerkracht veel ten positieve is gekeerd voor, maar vooral door bewoners.
  • Beroepskrachten werken beter, plezieriger en efficiënter samen; met elkaar en met bewoners.
  • Bewoners ervaren een ‘ja, en’ mentaliteit bij beroepskrachten, waar dat eerder vaak als ‘ja, maar’ werd gevoeld.

Hoe verder?
Het Zaai- en Oogstmagazine wordt begin begin maart besproken met de samenwerkende organisaties. De beslissing of en hoe het verder gaat, is nu aan hen. Wat zeker is: het Zaai- en Oogstmagazine komt binnenkort beschikbaar. Delen ervan worden (bewerkt) toegevoegd aan de derde druk van het ABCD-boek ‘Altijd Nieuw Gedoe!’.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.