Bewoners ‘Klimmen op Eigen Kracht’ in Nieuwegein

Op 30 januari mochten we ’s avonds aanschuiven bij een groep bewoners en professionals in de Rijtuigenbuurt in Nieuwegein. In het Rijtuigenhuis om precies te zijn. Deze voormalige unit van een zorginstelling bleek door de bewoners te zijn getransformeerd tot het zeer sfeervolle kloppende hart van de buurt. Daarnaast is het Rijtuigenhuis het epicentrum van KOEK in Nieuwegein: Klimmen op Eigen Kracht.

‘Zwaairelaties’
De bewoners vertelden die dinsdagavond urenlang over hoe hun buurt in amper een jaar tijd veranderde van ‘de saaiste tot de leukste in de gemeente’.  Die laatste woorden zijn van Mirjam de Reuver, één van de drijvende krachten achter Klimmen Op Eigen Kracht (KOEK). KOEK is een bewezen werkwijze om dromen van bewoners de dromen van de buurt te laten worden. En doordat die dromen van de buurt worden, haken er steeds meer mensen bij aan. Zo ontstaat er meer verbondenheid in de buurt en wordt het samenleven er plezieriger. Of zoals buurtbewoner Gerard het deze avond mooi zegt: “Het is hier gegaan van ‘jou ken ik niet’ via ‘zwaairelaties’ naar ‘ik ken jou bij naam’.

Binnenkort: KOEK-boekje
We zijn samen met community builder Irma Vroegop, de bewoners, de bij KOEK betrokken professionals en de gemeente Nieuwegein nu bezig met het maken van een KOEK-boekje. Daarin staat het verhaal van de bewoners, maar ook nieuwe inzichten die de professionals kregen over hun eigen beroepsmatig handelen. Zoals Meie. Ze begeleidt bewoners van Lister, de organisatie waarvoor ze werkt,  thuis. Ze vertelt over de eerste KOEK-bijeenkomst die ze bezocht, januari 2017. “Ik werd daarvoor uitgenodigd omdat ik veel in de wijk werk. Na die bijeenkomst ging ik letterlijk met een ongekende energie naar huis. Ik dacht alleen maar: ik weet niet wat er net is gebeurd, maar het was heel bijzonder. Ik zat op de fiets en dacht alleen maar: hier moet ik iets mee doen. Mijn vriend merkte het thuis ook, hij had me nog nooit zo bevlogen over iets gehoord.” Irma Vroegop: “Hier zijn zoveel buurtbewoners betrokken geraakt, mensen met zoveel ideeën en energie dat er alleen nog maar een gevoel van ruimte moest komen: je wilt iets en het kan! Zo ontstaat er een klimaat waarbinnen mensen ongemerkt klimmen en groeien. Ze stellen zich hierbij de vraag: wat wil ik? Voor de één geldt: een beetje meer lucht in het leven, de ander droomt en gaat daadwerkelijk aan de slag met het opzetten van een eigen bedrijf. Als je er werk van wilt maken, dan kan het! Je kunt jezelf zijn, niets is gek genoeg en het krijgt een plek.”

Gerelateerde artikelen

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.