Podcast ‘Lijst 2022 Burgerbegroting’: op weg naar échte democratische vernieuwing!

Van vrijblijvend praten naar meebepalen en meebeslissen!
Als je echt werk wilt maken van burgerparticipatie, vanuit de overtuiging dat de samenleving ‘van burgers is’, dan is daar een praktisch instrument voor: de Burgerbegroting! Dus ga eens wat verder dan inspraak-verbetersessies, Pakhuis de Zwijger-reeksen en Omdenk-avonden en ga BURGERBEGROTEN! Er is toenemend  enthousiasme voor het instrument, dat inmiddels in honderden steden wereldwijd wordt ingezet. Ook uit onderzoeken en praktijkvoorbeelden blijkt de kracht van Burgerbegroting.  Hier vind je alvast tien redenen waarom je ermee aan de slag zou willen! Want dat kan: gewoon beginnen. Klein, om steeds wat meer mee gaan doen als je dat wilt of wanneer de tijd er rijp voor is (of er zelfs om vraagt).

De podcast: vier afleveringen, drie gemeenten,  drie perspectieven
De podcastserie ‘Lijst 2022 Burgerbegroting’ presenteert in vier afleveringen praktijkervaringen uit Venlo, Heerhugowaard en Amsterdam Oost. Vanuit het perspectief van de actieve bewoner en de buurtprofessional (Venlo), het raadslid (Heerhugowaard) en de Stadsdeelbestuurder (Amsterdam Oost). Waarna in aflevering 4, de ‘Grande finale’, de belangrijkste bezwaren uit de weg worden geruimd en de beste motieven ermee te gaan werken op een rijtje worden gezet. Met maar één doel: de Burgerbegroting in zoveel mogelijk programma’s van lokale politieke partijen te krijgen. Zodat we de problemen van onze huidige democratie, na de gemeenteraadsverkiezingen 2022, gaan oplossen met MEER democratie! In de podcastserie hoor je Sensimelia Nasa en Rene Albers (Venlo), Rene Schoemaker (Heerhugowaard), Rick Vermin (Amsterdam Oost) en Jochum de Graaf, Joop Hofman en Thijs van Mierlo als initiators en ambassadeurs van Burgerbegrotingen.eu.

Over het instrument Burgerbegroting
Bij een Burgerbegroting bepalen inwoners zelf prioriteiten en plannen voor hun dorp of wijk. In een besluitvormend proces delibereren en onderhandelen ze over het aanwenden en verdelen van publiek geld voor deze plannen. Dat betekent: samen tot besluiten komen, het stevige gesprek voeren over wat ze willen en wat anders moet en daar bestaande geldstromen voor benutten. Burgerbegroting is een praktisch instrument dat in honderden steden wereldwijd wordt ingezet. Niet voor vrijblijvend meepraten, maar om samen besluiten te nemen!

Meer informatie?
Ga naar de website van Burgerbegrotingen.eu.

In gesprek over het instrument? Of ondersteuning bij het inzetten ervan?
Mail dan met Jochum de Graaf, Thijs van Mierlo of Joop Hofman via info@burgerbegrotingen.eu.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.